Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Нямало как бизнесът с трафик на мигранти да бъде спрян

На това мнение е журналистът Мажд Алгафари

26.06.2019 | 21:10 Редактор: Ралица Братанова
Нямало как бизнесът с трафик на мигранти да бъде спрян

Прокуратурата и ГДБОП разбиха най-голямата група за трафик на мигранти у нас в понеделник. Беше поискан постоянен арест за задържаните при спецакцията с името "Халифакс".

Обвиненията срещу тях са за незаконно превеждане от Турция към Западна Европа на групи от афганистанци, иракчани и пакистанци. За услугата каналджиите прибирали между 8 000 и 10 000 евро на човек

Според журналиста и преводач Мажд Алгафари няма как трафикът на хора да бъде спрян и трудно би могъл да се ограничи, защото в този бизнес играят милиарди.

"Представете си купчина пари, всеки ще иска да я вземе. Ако сега заловим 17, 20, 50 или 100 души, там няма как да се получи вакуум. Веднага ще се появят нови, ще поемат бизнеса", коментира той в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му сирийските бежанци започват да се завръщат към страната си и основно мигрантските вълни са съставени от афганистанци и иракчани.

"Самите трафиканти имат свои хора в Афганистан, те набират групите, изпращат ги през Иран, след това в Турция. Там имат човек, който ги събира на подгрупи. Това пътуване струва около 10 000 евро", обясни журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че няма как 18-годишен мигрант да има толкова пари и най-вероятно в този тип престъпление са замесени и наркотици, проституция и донорство. 

Алгафари смята, че организацията при трафика на хора е много стриктна и когато някой сгреши, той веднага излиза от играта. 

"Трудно можем да се преборим с такъв бизнес", категоричен бе Алгафари.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК