Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Консултации, пазарлъци... Ще се обединят ли партиите около субсидия от лев на глас?

Няма промяна в позицията на ГЕРБ, подчерта Десислава Атанасова

26.06.2019 | 20:42 Редактор: Зорница Костадинова
Консултации, пазарлъци... Ще се обединят ли партиите около субсидия от лев на глас?

Размерът на партийните субсидии ще стане ясен до края на юли. С този срок се ангажираха коалиционните партньори от ГЕРБ и "Обединени патриоти". ГЕРБ продължава да стои на своята позиция за партийна субсидия от 1 лев.

"Промениха се от вчера нещата и решението се забавя, защото колегите от "Обединени патриоти" предпочитат да проведат още веднъж консултации с всички парламентарно представени партии. Чух, че част от колегите от опозицията са отказали такъв дебат. Но ние нямаме промяна в решението - 1 лев на глас и ще държим на това", заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя допълни, че от "Атака" и "Воля" също подкрепят тяхната позиция за размера на партийната субсидия.

Атанасова е на мнение, че при размер от 1 лев субсидия има опасност партиите да са зависими от различни фирми или външно финансиране. Тя уточни обаче, че физически лица могат да правят дарения до 10 хил. лв., а ако някоя партия иска да наруши закона, може и сега да го направи. 

"Това предложение, наречено "американски модел", не знам колегите от ДПС дали познават в детайли как функционира политическата система в САЩ, как се набират средства и как се правят кампании. В никакъв случай не мога да кажа, че е елементарна", посочи гостът на Bulgaria ON AIR. 

По темата за връщането на надвзетите пари от субсидии, Атанасова отбеляза, че почти всички партии са изразили готовност в кратък срок да върнат тези средства. 

Според депутата от ГЕРБ е било ясно, че ако се намали ДДС-то на лекарствата, това не би променило крайната цена за потребителите.

Атанасова коментира в студиото на "Денят ON AIR" и промените, внесени от ГЕРБ да се санкционират хората, които оставят без контрол домашните си любимци. Те предлагат на 1000 лв. да скочи санкцията за собственици на агресивни кучета, които ги извеждат без повод и намордник.

"Това предложение получи подкрепа от всички. Очакваме собствениците на такива кучета, респектирайки се от санкцията, да вземат необходимите мерки. Не всички кучета по алеите и парковете са опасни и агресивни", заяви Атанасова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК