Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ираван Хира: Целта на суперкомпютъра у нас ще е да се ползва от бизнеса

Зам.-председателят на БФБЛ каза, че инвестицията ще дава много възможности

25.06.2019 | 21:07 Редактор: Ивайло Николов
Ираван Хира: Целта на суперкомпютъра у нас ще е да се ползва от бизнеса

България ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър до края на 2020 година. Компютърът, който ще бъде изграден в България, е толкова мощен, колкото такъв в НАСА. Сред сферите на приложение са медицината и онкоизследванията, околната среда, киберсигурността и др. ЕК ще вложи 1 млрд. евро в развитието на тази важна сфера. За проекта у нас страната ни ще отдели 12 млн. евро, а от Брюксел ще дойдат още 6 млн.

Освен в България, центровете за европейски суперкомпютри ще бъдат разположени в Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания.

Осемте центъра ще работят в подкрепа на европейските научни работници, промишлеността и бизнеса и ще разработват нови приложения в редица области - от създаването на лекарства и нови материали до борбата с изменението на околната среда.

Заместник-председателят на Българския форум на бизнес лидерите Ираван Хира коментира в студиото на "Денят ON AIR", че целта на инвестицията у нас е тя да бъде достъпна за бизнеса в България.

По думите му Европа има голямо изоставане от останалите сили в света, които разполагат със суперкомпютри.

"Днешните технологии събират страшно голямо количество информация в реално време. Тази информация се изчислява и се правят различни опции или сценарии и водещият може да избере", посочи Хира. Той обясни, че суперкомпютърът ще може да прави неща, проби, изследвания, изчисления за много малко време, което ще пести и много средства на бизнеса. 

"Най-хубавото на този проект е, че този суперкомпютър няма да бъде за специални нужди. Целта на тази инвестиция е да бъде достъпна за малкия и среден бизнес", добави Ираван Хира пред Bulgaria ON AIR.

Зам.-председателят на БФБЛ посочи още, че все още не се знае колко точно ще струва достъпът до суперкомпютъра, но идеята му е да е достъпен.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК