Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

ВМРО предлагат еднаква субсидия за всички партии, за да бъдат равни на избори

Доц. Милен Михов обясни, че идеята им ще се обсъжда с коалиционните им партньори

21.06.2019 | 20:15 Редактор: Ивайло Николов
ВМРО предлагат еднаква субсидия за всички партии, за да бъдат равни на избори

Промените в Закона за държавния бюджет, с които субсидиите за партиите падат от 11 лева на 1 лев за получен действителен глас, отпадна от дневния ред на парламента за тази седмица. Измененията трябваше да бъдат обсъдени като първа точка. Председателстващият заседанието Емил Христов от ГЕРБ предложи обсъждането на промените в бюджета да бъде отложено с мотива, че не е готов докладът на бюджетната комисия, която е водещата в случая. Предложението му беше прието с мнозинство.

Лидерите в управляващата коалиция пък ще се събират на коалиционен съвет следващата седмица, за да коментират именно този въпрос. Това каза премиерът Бойко Борисов. От ВМРО пък обявиха, че са против желанието на ДПС фирми да могат да финансират политическите партии. БСП също е категорично против предложението за намаляване на субсидиите.

Народният представител от ВМРО доц. Милен Михов пък заяви в студиото на "Денят ON AIR", че по темата липсва дебатът за това дали евентуално финансиране по американски модел на партиите не е заплаха за националната сигурност. По думите му такъв начин на издръжка на политическите сили би узаконил отношенията на ДПС с бизнеса.

"Държави и многонационални компании и корпорации биха могли да финансират политически партии с определени цели", обясни той. 

В ефира на Bulgaria ON AIR доц. Михов представи предложението на ВМРО за финансиране на партиите, което от партията смятат, че трябва да е публично, с държавни средства, да има контрол как се харчат тези пари и да бъде справедливо.

"Тази система, която сега съществува, създава диспропорции. Ако партия вземе мнозинство в парламента, ще получи финансиране, което ще ѝ създаде привилегировано положение на следващите партии, защото тя ще разполага с много средства и това създава възможност за неравнопоставеност в предизборната кампания, където са най-големите харчове", посочи още депутатът от ВМРО.

Доц. Милен Михов обясни, че тяхната партия предлага равна сума за всички партии, около 1,5 милиона лева, което щяло да изравни старта на всички при предизборна кампания. 

Народният представител каза още, че ВМРО са против единият лев субсидия на глас, защото за него нямало рационални аргументи.

Доц. Милен Михов каза също, че ВМРО ще предложи идеята си за субсидиите на предстоящия коалиционен съвет и че са готови за дискусии по темата.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК