Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Намаляването на субсидиите ще се отрази на малките партии, смята Явор Нотев

Партийната дейност изисква пари, тя е скъпоструваща организация, коментира зам.-председателят на НС

20.06.2019 | 21:05 Редактор: Василена Василева
Намаляването на субсидиите ще се отрази на малките партии, смята Явор Нотев

"Надявам се, че дебатът по темата за партийните субсидии ще бъде съдържателен и смислен. Позицията на "Атака" е сложна. Както и на всички по-малобройни партии в българския парламент. Защото партийната дейност изисква пари, тя е скъпоструваща организация. И пристъпвайки, по средата на бюджетната година към подобно драстично намаляване на финансовите възможности на малките партии, които нямат резерв, се оказва тежък въпрос", каза в студиото на "Денят ON AIR" зам.-председателят на Народното събрание и депутат от "Атака" Явор Нотев.

По-рано днес предложението на ДПС партиите да могат да се финансират без ограничения от физически и юридически лица бе прието на второ четене от парламентарната бюджетна комисия.

"Атака" също е засягала въпроса за намаляване на партийната субсидия. Но в рамките на гласувания годишен бюджет", допълни още Нотев.

Сега действащите политическите партии се финансират от собствени приходи и от държавна субсидия, която е 11 лв. на получен глас на парламентарни избори. Прието бе и субсидията да стане 1 лв. на глас, което предложение на Министерския съвет бе внесено в парламента лично от премиера Бойко Борисов.

"Не звучи никак добре, след като имаме конкретен вносител по дадено предложение, и то в лицето на управляващата партия, да не бъде подкрепено от коалиционните партньори. До какво обаче ще доведе една партийна система, при която ще отстъпим от държавното финансиране на партиите?", коментира още зам.-председателят на НС в студиото на Ганиела Ангелова.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК