Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Македонски учени отказват да признаят Гоце Делчев за българин

Проблемите с югозападната ни съседка няма да се решат никак бързо, коментира в "Денят ON AIR" проф. Иван Илчев

17.06.2019 | 20:40 Редактор: Василена Василева
Македонски учени отказват да признаят Гоце Делчев за българин

Македонски учени отказват да признаят Гоце Делчев за българин. В македонските учебници той ще остане македонски революционер, заяви по-рано директорът на Института за национална история и ръководител на македонския екип в комисията по исторически и образователни въпроси, създаден по силата а Договора за добросъседство - Драги Георгиев. А ако българската страна настоява да се напише, че Гоце Делчев е български революционер, то споразумение по този въпрос нямало да има.

"Много е странно цялото настроение на българското общество, че проблемите с югозападната ни съседка ще се решат много бързо. Това обаче е един дълъг процес. Освен това в Северна Македония има много "мощни сили", които не желаят сближаване с България", коментира в студиото на "Денят ON AIR" историкът и бивш ректор на СУ проф. Иван Илчев.

От своя страна министърът на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на външните работи Екатерина Захариева бяха категорични, че Македония трябва да признае Гоце Делчев за българин. А ако това не се случи, България щяла да възпрепятства членството на Македония в ЕС.

Пред Bulgaria ON AIR Илчев подчерта, че през 2019 г. се наблюдава спад в търговския оборот, както и в броя на българските туристи в Македония и на македонските в България. А това означавало само едно - нещата не вървят.

"Македонците имаха надежди, че ще ги подкрепим за присъединяването им към НАТО и Европейския съюз", добави още историкът.

И коментира, че те се борят за нещо, за което 90% от целия свят е наясно, че не е вярно.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК