Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Намаляването на ДДС-то за лекарствата щяло да се отрази на крайната цена

В това е убеден д-р Хасан Адемов от ДПС

12.06.2019 | 20:41 Редактор: Ивайло Николов
Намаляването на ДДС-то за лекарствата щяло да се отрази на крайната цена

От ДПС подготвят законодателни промени, с които да се намали ДДС-то на хляба, лекарствата и книгите. Също така предлагат и да бъдат построени нови детски градини, които да са безплатни. Идеите обяви депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Д-р Хасан Адемов пък коментира, че вече са направени срещи с фармацевтичния бранш и всички, които имат отношение по темата.

По думите му, ако се намали ДДС-то за лекарствата, това със сигурност ще се отрази и на крайната цена, която плащат пациентите в аптеките, защото фармацевтичният бранш е най-регулираният отрасъл в българския стопански живот.

"Има наредба за определяне на цените на лекарствените продукти, в която подробно са разписани механизмите, по които се случва ценообразуването. Търговецът на едро има право да допълни между 6 и 9 процента надценка на лекарствените продукти, като този размер зависи от цената на лекарствения продукт. Следват аптеките, където се определя крайната цена. Те имат право на надценка от 18% до 22%, отново в зависимост от цената на лекарствения продукт", обясни председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика пред "Денят ON AIR".

Според него при толкова регулиран сектор и ясно определени цени и надценки, при намаляне на ДДС ще падне цената за крайните потребители.

Д-р Адемов беше категоричен, че това е единствената сфера, в която има гаранции, че намаляването на ДДС ще се чувства от потребителите.

Той допълни още, че тази дискусия трябва да се води сега, защото наближава времето за гласуването на бюджета и тези неща трябва да са дебатирани и решени, за да са в сила от следващата година. 

Относно предложението за намаляване на ДДС и върху хляба, Хасан Адемов заяви, че ако няма ясни гаранции, че такава промяна ще е от полза за потребителите, няма да се предприема.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК