Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Левче за глас не е популизъм, а очакване на обществото, заяви депутат от ГЕРБ

Мария Илиева каза, че най-големите харчове на партиите са по кампании

12.06.2019 | 19:59 Редактор: Ивайло Николов
Левче за глас не е популизъм, а очакване на обществото, заяви депутат от ГЕРБ

Политическите партии ще получават 1 лев субсидия за един действителен глас вместо досегашните 11 лева.Това реши парламентът на първо четене. А преди гласуването Делян Пеевски обяви, че ДПС ще предложи партиите да останат без никаква субсидия.

Народният представител от ГЕРБ Мария Илиева коментира в студиото на "Денят ON AIR", че идеята на ДПС е много крайна и означава смяна на модела на финансиране на партиите. Гласуваният един лев пък бил точно това, което обществото е очаквало и не е популизъм, категорична беше тя.

"Този разговор отдавна е поставян на масата, той не е от днес. Още през 2016 година ГЕРБ е поставила въпроса непосредствено след референдума, който беше проведен. Това не беше прието тогава, сега е моментът отново да поставим този въпрос, защото имаше непрекъснато говорене, насочено към ГЕРБ. Че ГЕРБ само се възползва от субсидията", обясни Илиева пред Bulgaria ON AIR. 

Народният представител коментира още, че според разчетите най-много пари партиите харчат по кампании на различни избори.

С един лев за глас субсидия, според изчисленията, ГЕРБ ще има около 1,5 милиона лева, а Мария Илиева призна, че все още не се знае как ще се прави кампания за кметските избори през есента със значително по-малко средства.

"Всяка партия решава как и за какво да изразходва своите средства. Факт е, че някои от партиите имат телевизия, вестник - ние нямаме. Ние сме поели отговорността, ако бъде приета субсидията от 1 лев, да функционираме с тази субсидия", допълни още народният представител от ГЕРБ.

Мария Илиева каза още, че идеята за таван на субсидията за партиите не е добра, защото това значи всички да получават едни и същи средства.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК