Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

В България се печели от политика, а не от икономика, смятат специалисти

Според политолога доц. Мария Пиргова и социолога Юлий Павлов с 1 лев субсидия политиците няма да се справят

07.06.2019 | 20:30 Редактор: Зорница Костадинова
В България се печели от политика, а не от икономика, смятат специалисти

Намаляването на държавната субсидия отново е на дневен ред. Вчера ГЕРБ внесе в НС предложение за намаляване на субсидията на 1 лев за получен действителен глас вместо досегашните 11. Оказа се, че досега партиите са получавали не по 11, а по 13 лева на глас и ще се наложи да връщат надвзетите пари. Между 4 и 6 лева на глас - такова предложение за партийна субсидия загатнаха пък от БСП.

Какви са рисковете, ако субсидията стане левче? Темата коментират политологът доц. Мария Пиргова и социологът Юлий Павлов.

"В България работи един олигархичен модел, който субсидията на партиите няма да промени. Едни партии ще пострадат повече, други по-малко. Управляващите ще са добре. Но това драстично намаляване е нецелесъобразно. От страна на Борисов това е популизъм, който трябва да прикрие доста други проблеми", заяви Пиргова в студиото на "Денят ON AIR.

"Със субсидия от 1 лев партиите няма как да се справят. Това насила ще ги накара да използват нерегламентирани плащания", смята социологът.

По думите на политологът заради тази ситуация партиите губят още веднъж голямо количество престиж, което и без това вече нямат. Тя посочи също, че в България се печели от политика, а не от икономика. 

Според Павлов таваните за субсидии не са добър вариант, тъй като не е справедливо партия, която има по-малко гласове да взима същите пари като такава с повече гласове. 

Доц. Пиргова допълни, че ако политиците си вършеха добре работата, никой нямаше да обърне внимание на тези надвзети пари. А относно ДДС-то е категорична, че предложението за намаляването му не е трябвало да бъде отхвърляно.

По темата за това как се отразява отсъствието на Цветанов в ГЕРБ, социологът е на мнение, че финансовият министър Владислав Горанов ще навреди на Бойко Борисов, почти колкото Цветанов.

Пиргова допълни, че премиерът не е имал друг ход, освен да го освободи, тъй като българската политика вече не може да съществува извън европейската и световната.

Относно становището на Холандия за влизането ни в Шенген, Павлов посочи пред Bulgaria ON AIR, че реакцията на Холандия е била абсурдна, защото ние сме изпълнили всички критерии за приемането ни. 

А за оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова и двамата се обединиха около мнението, че тя не трябваше да дава заявка за спечелване на изборите и няма значение какво ще се случи в малките коалиции, тъй като за сега няма алтернатива на ГЕРБ.

Целия разговор вижте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК