Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

Възможен ли е диалогът между Сърбия и Косово?

Димитър Гърдев коментира темата в "Денят ON AIR"
Публикувана: От:

Според експерта по международна сигурност Димитър Гърдев отношенията между Сърбия и Косово са достигнали своя предел.

Преди дни при мащабна операция в северната част на Косово, населявана основно от сърби, пострадаха четирима косовски полицаи, близо 30 души бяха арестувани, като сред тях имаше  полицаи, косовски сърби и руски гражданин - служител на ООН.

Още по темата

 

Това изостри отношенията между Косово и Сърбия.

"Дали ще се тръгне по пътя на ескалацията между двете държави? Смятам, че няма. Първо, сръбската армия не притежава бойните възможности и второ, нека не забравяме, че в Косово се намира най-голямата американска бойна база", коментира Гърдев в "Денят ON AIR".

Експертът изказа мнение и за новината, че САЩ и Израел възнамеряват да предложат на Русия сделка за Сирия.

"Става дума за това, че този месец ще бъдем свидетели на среща между секретаря на сигурността на Русия - Джо Болтън и секретаря на сигурността в Израел в Ерусалим. Това, което беше поставено като изтекла информация е, че там ще бъде предложено на Москва да въздейства върху Иран да се изтегли от Сирия, вследствие на което се обещава Асад да бъде признат като легитимен президент", обясни Гърдев пред Bulgaria ON AIR.

Според него Иран няма да отстъпи Сирия без да получи нещо в замяна.

"Иран разглежда Сирия като една буферна зона, която ѝ дава възможност да въздейства и върху Израел, и в самата Сирия и върху Ирак. Техеран въздейства и върху Саудитска Арабия чрез конфликта в Йемен и в Бахрейн", коментира експертът.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Коментари ( 0 )