Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Състоянието на пътищата у нас е доста притеснително, разкри Диана Русинова

Институтът по пътна безопасност алармирал месец преди трагедията край Своге, че участъкът е опасен

23.05.2019 | 20:15 Редактор: Бойко Димитров
Състоянието на пътищата у нас е доста притеснително, разкри Диана Русинова

Състоянието на повечето пътища у нас е доста притеснително. Това обяви в "Денят ON AIR" Диана Русинова от Институтът за пътна безопасност. Тя допълни, че в момента в България липсват достатъчно инспектори, които да дават независимо мнение за качеството на пътищата.

Русинова също така обясни, че за да имаме добра пътна инфраструктура трябва да се инвестират много пари. 

"Превенцията е единственият начин да намалим произшествията. Преди няколко седмици стартирахме инспекция на пътищата и се оказа, че състоянието им е доста притеснително. Трябва да работим много, за да достигнем до промени, които да спасяват човешкия живот. 30 години у нас се опитвахме да променим шофьора, като обяснявахме, че е лош и некомпетентен. Вниманието обаче трябва да бъде насочено към пътната инфраструктура и средата. С тяхната промяна ще се промени и манталитета на шофьорите. Пътната среда трябва да бъде пригодена към условията и потребностите на българите. Докато не повлияем на средата и не променим хората, няма да достигнем до целта да нямаме жертви на пътя. За да имаме хубави пътища ние трябва да плащаме за тях", каза тя.

Русинова разкри, че в момента у нас няма достатъчно експерти по пътна безопасност. Тя бе категорична, че Институтът по безопасност е алармирал за евентуален инцидент на пътя край Своге месец преди да се случи трагедията, при която загинаха 20 души.

"Човешкият живот няма цена и такава не би трябвало да му бъде слагана. Ние, като общество трябва да направим така, че да не се стига никога до това да изплащаме обезщетения за загинали в катастрофи. Експертите на Институтът за пътна безопасност алармираха месец преди инцидента край Своге, че там може да се случи подобно нещо. Нямаме инспектори по пътна безопасност, които да обхождат опасните участъци и да дават препоръки какво трябва да бъде поправено, за да не се стига до подобни инциденти. Европейската директива ни задължава да имаме такива специалисти, които са независими и да дават своето мнение. Трябва ни методика по която да ги обучаваме и програма за работата им", обясни Русинова пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК