Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Герджиков: Огромна грешка е, че имаме толкова много прависти

Не може законите у нас да се сменят по няколко пъти годишно, категоричен е бившият служебен премиер

23.05.2019 | 21:00 Редактор: Бойко Димитров
Проф. Герджиков: Огромна грешка е, че имаме толкова много прависти

Професор Огнян Герджиков написа две стихосбирки за прависти. Бившият преподавател в Софийския университет заяви в "Денят ON AIR", че поемите му се възприемат много добре от студентите, като по този начин те по-лесно възприемат материята.

Герджиков също така бе категоричен, че все повече млади хора искат да останат у нас вместо да търсят късмета си в чужбина. Бившият служебен премиер обясни, че голямата грешка на родното образование е, че разчита повече на приходите от студентите и учениците, а не толкова на качеството на обучение.

"През 2015 г. написах една гражданско-правна поема и не смятах повече да го правя. Миналата година преустанових преподавателска дейност и в крайна сметка написах 2 книги. Тези творби са за студентите и те доста им се радват. Възприемат се много добре. Призванието в живота ми е преподаването. Обичам правото и студентите. През последните години се наблюдава тяхното желание да останат в България. Те искат да специализират в чужбина, но после искат да се върнат у нас и да се реализират. Огромна грешка е, че имаме толкова много прависти. Отворихме вратите безконтролно. Това е защото образованието и здравеопазването бяха сложени на пазарна основа. Това е кардинална грешка, която ако не бъде поправена, ще наводним пазара с полувисшисти", разкри Герджиков

Той допълни, че в момента у нас не се правят добри закони, тъй като липсват професионалисти. Герджиков бе категоричен, че не е нормално нормативните актове да се променят по няколко пъти годишно.

"Не се правят добри закони, тъй като липсва професионализъм. Бизнесът не обича несигурна среда и затова бяга в чужбина. Законите се променят по няколко пъти на година. Така няма да просперираме като държава. За да се върне доверието на хората в държавата трябва много работа. В България стават и добри неща, но има още много неща за доизкусуряване", каза професорът пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК