Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Машините за вота не допускали недействителни гласове

ЦИК: Независимо как изберем да гласуваме, трябва да имаме доверие в изборния процес

22.05.2019 | 20:17 Редактор: Юлия Христова
Машините за вота не допускали недействителни гласове

"В деня на изборите няма да има необучени членове на избирателни комисии за това как трябва да протече изборният ден", каза в предаването Денят ON AIR говорителят на ЦИК Александър Андреев.

"Боравенето с машините за вота не е по-различно от тези, с които се работеше в предходни години. Смятам, че няма да има проблем", каза още той.

В секциите, където има машинно гласуване, в деня на вота член на СИК ще попита съответния гласоподавател дали иска хартиена бюлетина или да упражни вота си машинно. Смарт картите, които ще бъдат ползвани за стартиране на дадена машина, ще са 5 във всяка СИК - 2 за комисията и 3 за избирателите. С една и съща карта не може два пъти последователно да бъде стартирана дадена машина, обясни той.

На въпрос дали има ли възможност машинният вот да се манипулира, Андреев посочи: "Независимо от начина на гласуване, трябва да успокоим обществото и трябва да имаме доверие в изборния процес."

"Машините за вота не допускат недействителни гласове. Няма как гласът на даден избирател да бъде отразен неправилно", категоричен беше Андреев.

В студиото на Bulgaria ON AIR той демонстрира и как ще може да се гласува с хартиена бюлетина, като разясни в детайли и информацията, която тя съдържа. И посочи, че българите в чужбина ще гласуват със същата бюлетина. Всеки избирател там може да се легитимира с лична карта, ако е вписан в дадената секция.

"Ако не са вписани, лигитимирайки се, те се дописват, попълват декларация, че не са гласували на друго място и така упражняват правото си на вот", обясни Андреев. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК