Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Европа ще е основен губещ от търговската война между САЩ и Китай

Тръмп води глобален покер в момента, смята международен анализатор

22.05.2019 | 21:08 Редактор: Юлия Христова
Европа ще е основен губещ от търговската война между САЩ и Китай

"На прага сме на нова заплашителна рецесия, която би засегнала целия свят", каза в предаването "Денят ON AIR" международният анализатор проф. Захари Захариев. 

По думите му един от основните губещи от търговската война между САЩ и Китай ще бъде Европа.

"Тя е много свързана с китайската икономика, успоредно с това 60% от финансовия ресурс на Европа е американски. Тръмп се заиграва с американската мечта, има много хора, които вярват, че това, което прави е правилно", подчерта той.

От думите му стана ясно още, че в Китай има 900 американски фирми, а 40% от тях вече са заявили, че се изтеглят от тамошния пазар. 
 
Според анализатора ставащото по отношение на Huawei е грешен ход, тъй като компанията е символ на китайската технологична мощ, която е изместила гиганти като Samsung.  

"Удряйки по Huawei, те удрят по десетки интернационални компании", посочи професорът. 

"Големият проблем е въпросът с американските ценни книжа, възлизащи на 1 трилион и 115 милиарда долара", коментира Захариев.

По думите му войната остава съсредоточена в търговските отношения между двете страни, а факторът предвидимост изчезва все повече. 

"Тръмп води глобален покер в момента. Може да очакваме изненади от срещата между Путин и Тръмп на Г-20", каза в заключение експертът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК