Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Как ще работи тол системата и какви такси ще плащаме?

Темата коментират Христо Радков и Магдалена Милтенова

16.05.2019 | 20:28 Редактор: Ралица Братанова
Как ще работи тол системата и какви такси ще плащаме?

От 16 август започва реално тестване на тол системата. Това стана ясно, след среща на премиера Бойко Борисов с транспортния бранш. По-рано превозвачите заплашиха с протест заради първоначално обявените тол такси.

Очаква се тол системата да заработи през ноември, когато вероятно ще са приключили тестовете ѝ.

"Идеята да бъде тествана системата в реално време беше породена от факта, че са необходими шест месеца, които са заложени в договора за играждането ѝ. По този начин, тествайки системата от 15 май до ноември, ние ще можем да покрием тези изисквания. Важно е да се знае трафикът, който преминава транзитно и да може да се засече реално колко километра от пътищата, предвидени да бъдат обложени с тол такса, отговарят на изискванията и критериите", обясни председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ, за да говорим за ценообразуване, трябва първо да започне тестовият период. Тя посочи

Не можем да избегнем, а да натоварим българският превозвач да заплаща такси във всички възможни / които ще бъдат в полза на Министество и превозвачите

Според Христо Радков от АПИ се държат като преговарящ, който не знае с какви параметри разполага. По думите му те не знаят за къде ще се плаща.

"Ние не знаем какъв ще е приходът и колко да натоварим конкретното МПС. Може би трябва да е поетапно. Тези хора не са правили проучване", коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков.

По думите му никой не се е замислил дали е изгодно за транзита да плаща тези такси. Според него, когато сложим високи тол такси, целият трафик, на който разчитаме, ще изчезне и това ще рефлектира на родния бизнес.

Гледайте видеото с цялата дискусия!

Харесайте ни във Facebook ТУК