Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Няма защо ВЕИ производителите да протестират, заяви експерт

Те вече са взели по няколкостотин хил. евро за инвестиции, които дори няма да връщат, каза Атанас Тасев пред Bulgaria ON AIR

15.05.2019 | 20:20 Редактор: Бойко Димитров
Няма защо ВЕИ производителите да протестират, заяви експерт

Протестите на собствениците на въозобновяемите енергийни източници, които днес излязоха пред Министерския съвет са безсмислени. Това заяви в "Денят ON AIR" енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Според него малките производители на възобновяема енергия няма защо да протестират при положение, че са взели по няколкостотин хиляди евро от европрограми за изграждането на своите източници, които дори не трябва да връщат. Проф. Тасев също така разясни, че те ще получат освен парите от гранта, така и тези, които са спечелили от продажбата на електроенергия. 

"Преди време Европейската комисия вкара програма за развитие на селските региони и създаде преференции, за да се стимулира развитието на енергетиката. Производителите получават по няколкостотин хиляди евро, за да бъде построен малък енергиен източник. Този грант не подлежи на връщане. Това, което те получават от заплащане на енергията формира паричен поток. По този начин се връща инвестицията с определена норма. Няма защо да се протестира, тъй като са получени пари предварително, а няма да бъдат върнати, понеже са от този грант. Затова и доходът на тези хора е неправомерен - именно заради този грант", разказа Тасев. 

Той допълни, че от 1 юли отпада преференциалната цена за малките мощности, които са между 1 и 4 мВТ/ч. Тасев също така обясни, че Националната електрическа компания се намира в ужасно състояние, като задължанията ѝ са над 4 милиарда лева и продължават да растат.

"Проблемът е, че сега се отнема преференциалната цена на малките мощности, което беше тяхното предимство. От 1 юли търговците ще трябва да участват на пазара и да дават конкурентни цени. Това е пазарната икономика. Тази реакция не е на българското правителство, а е възстановяване на европейска практика. Те продават на свободния пазар и в зависимост от цената, ако продават на по-ниска от регламентираната, разликата не се покрива. Европа ни наблюдава и ще открие поредната процедура. Въвеждането на пазарния механизъм дава възможност цените на тока да се движат в рамките на регулираните. Състоянието на НЕК е ужасно. Дефицитът е около 4 милиарда и продължава да расте. Това е заради преференциалната енергетика", каза пред Bulgaria ON AIR енергийният експерт.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Miroslav Georgiev
преди 4 години
Този човек говори абсолютни лъжи, нито един представител на властта НЕ желае да прочете документите, всички повтарят едно и също чуто преди това от някого. В крайна сметка тези от нас, които оцелеят ще съдят докрай държавата и всички данъкоплатци ще платят за шегичката на управляващите през последните 5 години. Сигнализирай за неуместен коментар