Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Каролев: Няма как да спечелим дело за американските централи, в което сме виновни

Това заяви икономистът по повод решението за прекратяването на договорите с тях

25.04.2019 | 20:56 Редактор: Зорница Костадинова
Каролев: Няма как да спечелим дело за американските централи, в което сме виновни

Договорите с двете американски въглищни централи в комплекса "Марица Изток" за задължително изкупуване на електроенергията им от НЕК, ще бъдат прекратени съвсем скоро. Ако това не стане по взаимно съгласие, държавата може да го направи еднолично, въпреки риска от арбитражни дела. Има ли шанс за споразумение? По темата говори икономистът Владимир Каролев.

"Договорите са по англосаксонско право и ако не се изпълнят или ако не се прекратят по взаимно съгласие, щетите ще са огромни", посочи Каролев.

По думите му споразумение може да бъде сключено и да се стигне до консенсус за предсрочно прекратяване. Той поясни, че това не означава обаче, че цената на тока ще спадне.

"Когато не е по взаимно съгласие българската държава ще загуби в международен спор. Договорите не са по българско право, а ще решават международни съдилища. Тези договори са подписани преди петнадесетина години и до тяхното изтичане има по-малко от десет години", заяви в "Денят ON AIR" икономистът.

Според него не можем да спечелим при евентуално дело, в което сме виновни.

Той е на мнение, че ТЕЦ "Марица 2" произвежда по-малко ток от другите две американски централи, а има 4 пъти повече служители, което не било нормално. 

Каролев е категоричен, че първо трябва да се оптимизира маришкия басейн на мините, защото сред причините за високата цена на електроенергията, е високата цена на въглищата. 

"Значимо цената на тока ще бъде намалена, само ако се намалят количествата, които са задължени европейските централи да плащат за топлоелектроцентрали", сподели гостът на Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК