Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

БСП: В здравеопазването има порочно финансиране, което обогатява определени кръгове

Няма визия за развитие, затова младите бягат, каза д-р Георги Михайлов

24.04.2019 | 21:02 Редактор: Бойко Димитров
БСП: В здравеопазването има порочно финансиране, което обогатява определени кръгове

В здравеопазването има порочно финансиране. Това обяви в "Денят ON AIR" депутатът от БСП доктор Георги Михайлов. Според него именно това е една от основните причини за проблемите и протестите в родните болници.

Михайлов призна, че не може в 21 век хората страдащи от рак да не могат да разчитат на основни консумативи за необходимите им изследвания. Той също така бе категоричен, че тези липси ще се отразят на бюджета на здравната каса.

"Не може в 21 век един основен консуматив за диагностиката да отсъства в рамките на 3 месеца. Всички приказки за икономическа ефективност отиват в канавката. Това, до което сме се докарали, е толкова неприятно е, че няма какво да го дискутираме. Не може само една фирма да е вносител на този стратегически консуматив. Това говори за липса на визия. Изследванията са скъпи и ще бъдат изразходвани много повечве средства от преди. Протестите на медиците ще продължат. Това говори за огромен проблем", разкри депутатът.

Михайлов коментира и неспирните протести на медици в цялата страна. Депутатът от БСП заяви, че докато заплатите на лекарите продължават да бъдат ниски, те ще продължат да напускат България. 

"Лекарите не търсят политическа подкрепа, а протестират спонтанно, тъй като искат да останат в страната си. Те не говорят за заплащане, а за промяна на модела в здравеопазването. Заплатите им няма как да бъдат автоматично увеличени от министъра. Няма генерална визия за развитие. Специалистите са заринати от бумащина, която не им позволява да обърнат внимание на пациентите си. Има порочно финансиране, което обогатява определени кръгове. Здравеопазването е под всякаква критика. Затова и младите специалисти бягат навън. Можем да задържим лекарите със сериозно заплащане и добри условия", сподели той пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК