Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Скоростно правораздаване вместо промяна на законите, поиска бивш зам.- министър

Явор Хайтов поздрави прокуратурата за работата ѝ по жестокото убийство на Виктория Маринова

22.04.2019 | 21:14 Редактор: Зорница Костадинова
Скоростно правораздаване вместо промяна на законите, поиска бивш зам.- министър

30 години затвор за Северин Красимиров, обвинен в убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе. Това реши съдът в Русе. Справедлива ли е присъдата му, както и възможно ли е да се върнат средствата на жертвите на ало измамниците - коментира бившият зам.-вътрешен министър Явор Хайтов.

"Той получи максимално строго наказание. Магистратите да приложат закона такъв какъвто е. Те нямат законодателна инициатива да го променят. Чух, че днес от залата, когато прокурорът е посочвал доказателствата, вследствие на които се е получила присъдата, много от хората не са издържали на такова зверство", посочи Хайтов.

В отговор на въпрос възможни ли са законови промени, чрез които да нямат право на съкратена процедура за извършители на убийства по такъв жесток начин, той заяви:

"За всеки един случай да се иска промяна на закона едва ли е толкова правилно. Просто законът е такъв. Той трябва да се приложи. Аз искам да поздравя българската прокуратура, защото в рамките само на 5 месеца успяха да съберат достатъчно годни доказателства, за да се получи една такава присъда".

Хайтов допълни, че българските служби са доказали, че успяват когато искат да работят. Според него по-важно е да има скоростно правораздаване, отколкото промяна на законите.

Разговорът засегна и горещата тема за ало измамниците. Хайтов посочи пред Bulgaria ON AIR, че МВР е закъсняло в този случай. По думите му е възможно да има служители от вътрешното ведомство, които да са се подложили на корупционни практики в тази ситуация.

Гостът в студиото на "Денят ON AIR" е на мнение, че в информационен план медиите ясно трябва да заявят на възрастните хора да не вярват толкова лесно на такива обаждания.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК