Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерти: Диспропорцията в заплатите и формирането им - само част от проблемите в здравеопазването ни

Д-р Спас Спасков и д-р Мими Виткова коментираха в "Денят ON AIR"

16.04.2019 | 20:19 Редактор: Ивайло Николов
Експерти: Диспропорцията в заплатите и формирането им - само част от проблемите в здравеопазването ни

Правителството отпуска допълнителни 50 млн. лева за повишаване на заплатите на медицинските сестри. По този начин стартовата заплата на медиците става 950 лева. Парите ще се дадат под формата на субсидии за болниците. Увеличението на заплатите идва на фона на протестите на медицинските сестри, които недоволстват вече няколко месеца заради ниските си възнаграждения. Те настояват размерът им да бъде две минимални работни заплати. Медицинските специалисти се заканиха да организират голям протест в София на 15 май.

Бившия министър на здравеопазването д-р Мими Виткова каза в студиото на "Денят ON AIR", че сестрите не знаят какво точно им се предлага и как точно ще се случи това увеличение.

Бившият директор на "Пирогов" д-р Спас Спасков пък попита какво точно искат мед. сестрите, защото ако се даде на всички по равно, пак ще има недоволни.

"Медицинските сестри поставиха въпроса от две гледни точки. Освен парите и условията на труд. Те заработват повече като работят на 2-3 места или дават доста извънреден труд, което е ненормално. Този пазар - здравеопазването, което го докарахме до сергия, ще води до все повече конфликти", каза д-р Виткова.

По думите ѝ има огромни диспропорции в заплатите в системата, дори и при самите лекари отново има диспропорция, което пък ще доведе до скорошна липса на много специалисти. 

Бившият директор на "Пирогов" д-р Спас Спасков пък беше категоричен, че методиката за решаване на проблеми с отпускането на още средства от властта не работи, а според него възнагражденията на лекарите могат да се регулират през клиничните пътеки.

Той и д-р Витквоа се съгласиха, че трябва да има реално остойностяване на клиничните пътеки.

"Първо трябва да променим начина на разплащане в съответната специалност и тогава проблемът ще се реши сам. Самата НЗОК няма концепция. Какво значи пазарно да се направят лимити на болниците. Вървим с даване, не е хубаво да има даване, трябва да се заработва", категоричен беше д-р Спас Спасков пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК