Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Журналист и политолог: Оставките след "Апартаментгейт" не решават проблема

Властта е неадекватна и не дава рецепта за излизане от кризата, категорични са Валерия Велева и доц. Стойчо Стойчев

12.04.2019 | 20:20 Редактор: Бойко Димитров
Журналист и политолог: Оставките след

Скандалът "Апартаментгейт" взриви държавата през последните седмици. Как обаче това се отразява върху имиджа на родната политика? Веднага след разразяването на скандала няколко участници в него, включително и заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов подадоха оставки и напуснаха парламента.

В "Денят ON AIR" журналистът Валерия Велева заяви, че скандалът е постигнал целта си - да доведе до отвращение към сегашните политици. Тя също така допълни, че властта не дава никаква рецепта за излизане от проблема.

"Апартаментгейт" удари цялата политическа система и държавата във всичките ѝ функции. Властта е в ступор и не може да се справи с този скандал. "Апартаментгейт" постигна целта си - отвращението към политиците е огромно. Моментът и темата са уцелени точно на място - малко преди изборите. Проблемът не се решава с оставки, всички го виждаме. В момента изпълнителната власт не дава никаква рецепта за излизане от калта. Държавата се срива, след този удар по политическата система. Ако има разколебаване в твърдите ядра на ГЕРБ и БСП спокойно ДПС може да е първа политическа сила на тези избори. Случилото се в Габрово показва, че властта е неадекватна и неефективна през последните години", каза Велева. 

Тя бе подкрепена и от доцент Стойчо Стойчев, който бе категоричен, че в момента хората в България се фокусират върху проблем, които отдавна е известен на всички - имотите на политиците. Политологът се аргументира, като заяви, че данните за имотите на властта са публични и всеки може да ги види. Стойчев коментира и събитията в Габрово, като бе категоричен, че у нас вече има ромски расизъм, който е породен от отношението на българите към техния етнос.

"Очевидно скандалът с имотите е заради изборите. Тук не става въпрос за разкрития, тъй като тези данни са публични и всеки може да ги види. В един момент точно преди изборите всички граждани стават много активни и започват да тръбят, че се случва нещо нередно. Явно тези хора са имали тези имоти и при тяхното назначаване. Някои хора искат да дискредитират настоящия политически елит. Цялата кампанийност означава, че се търсят политически дивиденти. В България всеки знае какво е имотното състояние на политиците. В момента се фокусира вниманието върху проблем, които ни е известен. Оставките не решават нищо. Мисля, че хората които са е колебаели дали да гласуват на тези избори, няма да отидат изобщо. Изправени сме пред проблема избирателната активност да бъде толкова ниска, че твърдите партийни ядра да решат вота", каза политологът пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК