Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Brexit e в задънена улица

Премиерът Тереза Мей няма никакви полезни ходове, отбеляза Милен Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR

12.04.2019 | 20:54 Редактор: Василена Василева
Експерт: Brexit e в задънена улица

Brexit се отлага до 31 октомври. Британският премиер Тереза Мей прие предложението за удължаване на срока за излизане на Великобритания от евроблока, като през юни Лондон ще направи преглед на постигнатия напредък.

Тя се съгласи страната ѝ да участва в изборите за Европейски парламент през май, за да бъде валиден вота. Ако не го направи, тогава датата за напускане без споразумение е 1 юни.

"В момента Brexit се намира в задънена улица. Тереза Мей няма никакви полезни ходове. Преговорите между лейбъристите и консерваторите боксуват сериозно, защото членовете и на двете партии обвиняват своите лидери в предателство", коментира в студиото на "Денят ON AIR" бившият зам.-министър на икономиката и на външните работи Милен Керемедчиев.

Той отбеляза, че основната тема - оставането на Великобритания в Митническия съюз, нещо което лейбъристите подкрепят, а консерваторите категорично отхвърлят, е ябълката на раздора. И към момента няма сближаване на позициите. 

"Дали Brexit ще бъде отложен с шест месеца, година или година и половина, няма никакво значение, тъй като няма ясна перспектива за това, което ще се случи", допълни още Милен Керемедчиев.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че 31 октомври ще дойде изключително бързо. А най-важното нещо било участието на Великобритания в eвроизборите.

"Страната има 73 места в ЕП, което е близо 10% от всички евродепутати", добави още гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

Харесайте ни във Facebook ТУК.