Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Социалист: Не изглеждаме добре в очите на Европа

Според Ирена Анастасова борбата с корупцията е в основата на това обликът на България да стане друг

10.04.2019 | 20:26 Редактор: Ралица Братанова
Социалист: Не изглеждаме добре в очите на Европа

Евроизборите наближават, а напрежението между партиите продължава да расте. Опозиция и управляващи си хвърлиха взаимни обвинения след свикването на КСНС заради поредицата от оставки и разкрития за купени на ниски цени апартаменти от представители на властта.

След заседанието Корнелия Нинова обвини управляващите, че крадат по 10 милиарда лева годишно. Борисов отговори, че няма как това да е така при положение, че 5,1 милиарда лева са всички капиталови разходи на държавата.

"Това не е нова теза на нашата партия. Един от основните акценти в дейността ни е борба с корупцията. Това е оценка на международни институции и изследвания. Даже не е нужно да се правят такива неща от гледна точка на това, че то е усещане на всеки български гражданин", коментира депутатът от БСП Ирена Анастасова в "Денят ON AIR".

По думите ѝ скандалите преди евроизборите не са добър подарък за България.

"Ние не изглеждаме добре в очите на Европа. Борбата с корупцията е в основата на това обликът на България да стане друг и в очите на хората политиците да изглеждат по друг начин", категорична бе Анастасова.

Според нея обществото иска да види виновните в затвора. Тези, които престъпват закона пък трябвало да си понесат последствията независимо каква позиция заемат. 

Тя коментира и обвиненията срещу Валери Жаблянов от БСП. По думите ѝ корупцията е злоупотреба с властта, а социалистите не са на власт от 10 години.

"БСП смята, че разговорът трябва да бъде друг преди евроизборите. Всички трябва да се мерят с един аршин, независимо дали са представители на опозицията или управляващите. Проблемът е, че бяха дискредитирани институциите, които трябва да мерят с него. Ако КОНПИ каже, че някой е виновен, той може наистина да е виновен, но в очите на хората това вече олеква", посочи Анастасова пред Bulgaria ON AIR.

Недоволството на социалистите беше изразено и чрез подадени жалби към ЦИК. Ирена Анастасова обясни, че главната причина е броят на председателите и секретарите в многомандатните избирателни райони. 

"От 31 многомандати избирателни райони ГЕРБ контролира всички. ГЕРБ трябваше да имат 12 председатели, 12 секретари. При БСП трябваше да са 10 на 10. Най-голямата изненада е при ДПС, които трябваше да имат общо 6, а имат 17. Взети са бройки от полагащите се на БСП и са дадени на ДПС", коментира депутатът.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК