Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политическото напрежение съсипва Балканите, смята Боби Бобев

Няма как Албания, Черна гора, Косово и Северна Македония да сформират свой собствен съюз

02.04.2019 | 21:18 Редактор: Бойко Димитров
Политическото напрежение съсипва Балканите, смята Боби Бобев

Балканският полуостров е разкъсван от политическо напрежение в последните години, а това влияе негативно на всички страни намиращи се там. Това заяви в "Денят ON AIR" бившият посланик в Албания и Косово д-р Боби Бобев. Според него много трудно ще бъде осъществена идеята за зона подобна на Шенген, в която да участват Албания, Косово, Черна гора и Северна Македония.

Д-р Бобев също така сподели, че идеята за свободен обмен на хора, капитали и стоки на Балканския полуостров няма как да бъде реализирана, докато страните не изчистят проблемите помежду си.
"Прищина и Белград са на нож. В последните месеци диалогът между двете страни спря. В Косово се разклати правителствената коалиция - министър-председателят казва едно, а президентът и председателят на парламента друго. Сърбия и Косово трябва да седнат на масата за преговори. Това ще е доста трудно, но в края на краищата трябва да го направят. Не мисля, че Албания, Черна гора, Косово и Северна Македония ще формират конфедерация. Те искат да направят минипространство  подобно на Шенген, което да е за обмен на стоки, хора и капитали. Това обаче е малко вероятно, тъй като на Балканите цари политическо напрежение", обясни Бобев.

Той също така допълни, че извинението от страна на Турция, за изказването на Мевлют Чавушоглу относно родната политика, е начин да бъдат изгладени отношенията между двете държави.
"Това, което каза говорителят на външното министерство на Турция, е извинение с половин уста. Те не искат да възникне напрежение в нашите взаимоотношения. За момента не се говори за отлагане на посещението на Чавушоглу. Това означава, че ще има финализиране на случая", каза бившият посланик.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК