Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерти за "Апартаментгейт": ГЕРБ не може само без един човек и това е Бойко Борисов

Валерия Велева и Георги Киряков коментираха, че Цветанов трябва да бъде отстранен от политиката, за да се минимизира скандалът

25.03.2019 | 20:20 Редактор: Ралица Братанова
Експерти за

Скандалът с апартаментите на властта не спира да се разраства. След като стана ясно, че Цецка Цачева, Цветан Цветанов, Вежди Рашидов и заместник-министърът на спорта Ваня Колева са се сдобили с жилища от фирма "Артекс" на по-ниска цена от пазарната, към техните имена бяха добавени и тези на заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов, бившия шеф на Комисията по съобщенията Веселин Божков и члена на ВСС Гергана Мутафова.

Общественото недоволство не стихва, въпреки че Цецка Цачева и Валя Колева бяха освободени от постовете си. Остава най-важният важният въпрос, а именно какви ще бъдет щетите върху правителството след "апартаментгейт"?

Според журналиста Валерия Велева единственият верен ход в ситуацията е минимизиране на скандала, което значи засегнатите лица да понесат отговорност. 

"Засега имаме две оставки. Това е правилният ход. Остават другите двама души, които са засегнати. Единият е Вежди Рашидов, но проблем при него няма. Големият проблем е Цветанов Цветанов - дали ще понесе вина и каква ще бъде тя", коментира Велева в "Денят ON AIR".

По думите ѝ, ако Цветанов се оттегли, ще се минимизират щетите, тъй като по този начин той няма да бъде във фокуса на общественото мнение и опозицията. Според нея зам.-председателят на ГЕРБ е направил грешка, която в политиката е непростима и трябва да се наказва.

"Ако Цветанов се оттегли от парламента е възможно да остане председател на предизборния щаб, което не е малка власт, която остава в ръцете му. За ГЕРБ по-голям проблем е, че той има прекалено много власт върху структурите ѝ и е възможно неговото отстраняване от политиката изцяло да доведе до срив и демотивация в редиците на партията. Въпреки това правилният ход би бил отстраняване", коментира политическият анализатор Георги Киряков пред Bulgaria ON AIR.

Според експертите партия ГЕРБ може без всички членове освен без един и това е премиерът Бойко Борисов. 

По думите на Киряков доверието на Борисов към Цветанов е изчерпано. 

"Само народът може да прощава на Борисов и оттам нататък той да прощава на подчинените си в партията. Ако премиерът усети, че тази ситуация ще навреди лично на него и народът няма да му прости, той няма как да прости на Цветанов", обясни Киряков.

Според него ситуацията е фатална за ГЕРБ и обществото доста отдавна не е реагирало  толкова остро на такова събитие. По думите му това е тежка присъда за партията.

Харесайте ни във Facebook ТУК