Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бюрокрацията и неподготвените кадри били основните проблеми пред родния бизнес

Предприемачът Красимир Дачев посочи, че много се концентрираме върху чуждите инвестиции

25.03.2019 | 20:39 Редактор: Ивайло Николов
Бюрокрацията и неподготвените кадри били основните проблеми пред родния бизнес

Всеки четвърти автомобил, произведен в ЕС, е с части, изработени в България. Това заяви икономическият министър Емил Караниколов на срещата на високо равнище на Алианса на консерваторите (АКРЕ), която се проведе в НДК. Той поясни, че у нас има около 220 компании, които работят в този сектор, а родната икономика е насочена към износа. По думите му България има един балансиран ръст на преките чужди инвестиции, като през 2017 г. те са били над 1,38 млрд. евро, а през 2018 г. са 1,5 млрд. евро. Основният проблем на българската икономика е липсата на работна ръка.

Предприемачът Красимир Дачев е съгласен с това, че няма подготвени кадри, а според него у нас сме обсебени от чуждите инвестиции. 

"Чуждите инвестиции са функция от местните инвестиции. Чуждите инвестиции са между 5-10% от инвестициите въобще. Ако имаш 90% местни, ще дойдат и 90% чужди", каза предприемачът пред Bulgaria ON AIR.

Дочев посочи, че бизнес средата у нас става по-предвидима, но липсата на подготвени кадри и наличието на необразовани хора и много бюрокрация продължават да пречат. 

"90% завършват бизнес мениджмънт, право, икономика и такива специалности, с които можеш да станеш секретарка след това. Заварчик не можеш да намериш, не инженер", добави предприемачът в студиото на "Денят ON AIR".

Красимир Дачев каза също, че въпреки работата по намаляване на бюрокрацията у нас, тя все още остава висока, което пречи на предприемачеството.

Той обаче е категоричен, че сега условията за работа и развиването на бизнес са по-добри от преди години, защото има банки, които ще отпуснат пари, стига да има качествен проект.

Дачев каза също, че няма как да очакваме у нас високи доходи и висок стандарт, при положение, че икономиката ни е обвързана до голяма степен с производство и износ на суровини.

По думите му у нас не се произвежда продукт, който да е с високо качество и с висока добавена стойност, за да струва повече пари.

"Те са доминиращи върху износа ни, няма уважаваща себе си страна, която да е прокопсала с износ на суровини. Гледайте Африка, диаманти копаят, но ги шлифоват в Амстердам", посочи още Красимир Дачев.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК