Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ивайло Калфин: Вдигането на минималната пенсия е нечестно и вредно

Връщането на тавана и неодстигането на коефициент 1,5 ощетяват хората, категоричен е бившият социален министър

20.03.2019 | 21:10 Редактор: Бойко Димитров
Ивайло Калфин: Вдигането на минималната пенсия е нечестно и вредно

Вдигането на минималната пенсия няма да бъде честно. Това заяви бившият социален министър Ивайло Калфин в "Денят ON AIR". Според него, ако минималната пенсия бъде повишена, това ще бъде в ущърб на хората, които са се осигурявали на повече пари.

Калфин също така сподели, че има две промени в пенсионната система, които ощетяват гражданите. Първата е таванът на пенсиите, който бе върнат наскоро от правителството, а втората - коефициентът за стаж, който все още не е достигнал ставка от 1,5, както бе планирано.

"Държавата не преизчислява парите за пенсиите, а ги харчи за друго. Това са 700 милиона лева. Ако се вдигне минималната пенсия, няма да бъде честно. Вдигането е вредно. Това изкривява цялата система, тъй като едни ще бъдат ощетени за сметка на други. Хора, които взимат минимална пенсия, ще се приравняват с тези, които са се осигурявали на много по-големи заплати. Тези, които взимат минимални пенсии и трябва да поучават тези пари, могат да ги взимат като социална помощ. От общо четири промени в пенсионната реформа, две отпаднаха. Две от тях обаче ощетяват гражданите. Ощетяват всички, които тази година трябва да се пенсионират и тези, които работят и им предстои да се пенсионират. Едната промяна е с връщането на тавана - от тази година отпада таванът на пенсиите. Втората е свързана с коефициента за година стаж, който трябваше постепенно да достигне до 1,5. Това не е самоцелно, а защото идеята беше човек да взима между 60 и 70% от заплатата си, когато се пенсионира. Сега обаче те са обречени да взимат 40%", обясни Калфин.

Бившият министър допълни пред Bulgaria ON AIR, че в момента субсидията от дъжавния бюджет за пенсионния фонд е около 3,8 милиарда лева, което е с близо 200 милиона по-малко от 2015 година. 

"Правителството си спестява между 800 милиона и милиард от пенсии. През 2015 година бяха дадени 8 млрд. за пенсии годишно. Четири от тях бяха от държавния бюджет. През 2019 г. сумата е 9,5 милиарда, но субсидията е 3,8 млрд. Тези милиони са пари, от които могат да бъдат преизчислени пенсии на много хора. Ако бъде взет средният осигурителен доход и се преизчисли, хората ще взимат по-големи пенсии. В момента имаме около 2,2 милиона пенсионери, като пполовината от тях взимат средно по 200 лева", добави Калфин.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК