Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерти: За да има сделка за "АЕЦ Белене", правителството трябва да промени условията

Проф. Атанас Тасев и Явор Куюмджиев коментираха темата в "Денят ON AIR"

19.03.2019 | 20:20 Редактор: Ралица Братанова
Експерти: За да има сделка за

Алексей Лихачев е обявил, че компанията "Росатом" ще участва в конкурса за изграждане на втората атомна централа в България, само ако условията гарантират рентабилността на проекта.

"Ние сме поставили условия, които са с решения на парламента. Тепърва предстоят дебати в това отношение, защото българското правителство постави категорични ограничения, че не трябва да има преференциална цена, договор за изкупуване и гарантирана печалба. След пускането на тази централа изискванията ще отпаднат и ще се намери компромисен вариант, но без ново решение на парламента това няма как да се случи", коментира проф. Атанас Тасев в "Денят ON AIR".

Според бившия заместник-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев философията на изграждането на проекта е сбъркана. По неговите думи в света няма атомна централа, която да е построена изцяло за сметка и риск на инвеститора. 

"Всички нови централи, които се строят или се планират, имат някаква форма на държавна подкрпеа", категоричен бе Куюмджиев.

Той коментира, че първото нещо, което трябва да се направи, за да се привлекат инвеститори, е да им бъде показано, че България мисли сериозно за строежа на "АЕЦ Белене".

"Да се създаде нова компания, в нея да се назначат група експерти, които да са от целия спектър, за да има национално съгласие", обясни бившият зам.-министър на икономиката и енергетиката пред Bulgaria ON AIR.

И двамата експерти бяха категорични, че проектът за атомна централа е рентабилен.

"Мястото на ядрената енергия в бъдещето дори на европейскатата карта остава. Проблемът не е само в България, а в Полша, Чехия, Германия. Затварянето на такъв брой базови електроцентрали ще породи невероятен остър дефицит, който не може да бъде покрит от възобновяеми източници", обясни проф. Тасев.

По думите на бившия заместник-министър на икономиката и енергетиката трябва да се прави разлика между инвеститори и желаещи да бъдат доставчици. 

"Към инвеститорите може да добавим "Росатом", Китайската национална атомна компания и Корейската хидро и ядрена корпорация, това са потенциални инвеститори. От друга страна са френските и американските компании, които искат да бъдат доставчици. Те не искат да инвестират като собственик. "Росатом" играе и в двата отбора", обясни Куюмджиев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.