Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Терористичният акт в Нова Зеландия няма oбщо с България

Aтентатът ще отприщи още подобни действия, категоричен е Димитър Гърдев

18.03.2019 | 20:33 Редактор: Бойко Димитров
Експерт: Терористичният акт в Нова Зеландия няма oбщо с България

Терористичният акт в Нова Зеландия, при който мъж уби над 40 човека при масова стрелба в две джамии, може да отприщи още подобни действия. Това заяви експертът по международна сигурност Димитър Гърдев.

В "Денят ON AIR" Гърдев сподели, че се съмнява да има подобни актове у нас. Той бе категоричен, че основната цел на атентатора е да привлече внимание върху себе си, с което да набере още съмишленици.

"Възможно е този акт в Нова Зеландия да отприщи вълна от нови терористични атентати. Не мисля, че трябва да фокусираме това деяние върху Балканите. Той е черпил вдъхновение от историческите събития на Балканите, но е говорил и за други битки. Фокусирането върху Балканите е грешка. Той черпи вдъхновение от различни източници. Не мисля, че на Балканите съществува организация, която поддържа неговата дейност. Той иска да активизира негови последователи тук. Не трябва да се поддаваме на това. Категорично той няма последователи тук и няма как да активизира клетка", каза Гърдев.

Специалистът също така бе категоричен, че много скоро ще стане ясно кои са били неговите съратници, тъй като в ерата на социалните мрежи трудно може човек да скрие каквото и да било. Гърдев допълни, че е време в Европа да бъде създадена единна разузнавателна система за борба с тероризма.

"Този човек не очаква оправдание или смекчаване на присъдата. Той ще има трибуна, за да изкаже своите виждания. Това е и целта му. Той иска да е месия, да му се кланят, да му се радват. Има начини да се противопоставим на такива терористи. Атентаторите са глобални, те удрят места, където най-малко се очаква. Трябва да бъде създадена Агенция за вътрешна сигурност на ЕС. Ако няма единна разузнавателна и контраразузнавателна система, ще продължи да има такива атентати", завърши Гърдев.

Гледайте видеото с целия разговор

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК