Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

Плоският данък у нас трябвало да отпадне...

На това мнение са Ваня Григоров от КТ "Подкрепа" и икономистът Красен Станчев
Публикувана: От:

Плоският данък в България трябва да бъде премахнат. Около това мнение се обединиха Ваня Григоров от КТ "Подкрепа" и икономистът Красен Станчев в предаването "Денят ON AIR".

Още по темата

 

Григорова също така сподели, че прокуратурата така и не е успяла да разкрие какви точно злоупотреби има в Националния осигурителен институт. Тя допълни, че трябва да бъде въведен сериозен контрол върху издадените решения за ТЕЛК.

"Трябваше от прокуратурата да разберем какви злоупотреби има. Има проблеми с пенсии за натрупан трудов стаж. Няма как нещата да се оправят без контрол. Няма доказани злоупотреби. Трябва да има контрол за всичко. Недоофинансирането идва от това, че хора работят без трудов договори  и доходите на работниците не са на светло. Сивият сектор у нас е огромен. Според последния доклад 20% от работниците у нас са в този сектор", обясни Григорова.

"Няма друга държава в ЕС, която да има 10% плосък данък. Това доведе до увеличаване на данъчна тежест. Данъчната ни система е изкривена, тя е порочна", каза още Григорова.

Красен Станчев пък сподели, че има много начини за източване на НОИ.  Един от тях е фалшифициране на документи за трудов стаж.

"Има много начини за източване на НОИ. Проблемът е от 2003 година насам. Няколко пъти сме алармирали, че това се случва. Системата е сбъркана. НОИ и ТЕЛК харчат чужди пари. Има начини да се оправи проблемът. Пенсиите се фалшифицират със стажа. Трябва да има равно облагане на всичко - 10%. Не трябва да има и данък печалба. Той е излишен", заяви икономистът Красен Станчев пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Коментари ( 0 )