Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Как се менажират болниците у нас?

Коментар по темата от директора на "Света Екатерина" проф. Генчо Начев

15.03.2019 | 20:37 Редактор: Ралица Братанова
Как се менажират болниците у нас?

"Болниците се менажират на базата на анализ на приходите и разходите, целта е балансът между тях да е нула, още по-добре е да е положителен", коментира в "Денят ON AIR" директорът на "Света Екатерина" проф. Генчо Начев.

По неговите думи трябва да правим разлика между менажирането на държавни и общински болници, и това на частните, защото приходната част е различна.

Начев обясни, че голяма част от приходите в частните болници идват от допълнителни плащания на пациентите, докато в държавните и общинските 90%-95% се оформят от плащания на касата.

Според него болниците в страната ни са много. Той е на мнение, че където има концентрация на здравни заведения, трябва да се разреди и на базата на конкурс да се реши кои ще останат и кои не, както и с обществен ресурс да разполагат само болници, които не калкулират печалба.

КНСБ иска единна методика за разпределение на работните заплати в държавните и общинските болници.

"Тогава болниците, които и без това страдат от липса на кадри, ще останат съвсем без кадри, защото тези, които са по-способни, ще предпочетат да отидат в частни болници, където се дават повече пари", заяви проф. Начев пред Bulgaria ON AIR.

По неговите думи, за да се увеличат заплатите на медицинските служители, трябва да се увеличи приходът на болниците. 

"За да се увеличат приходите може да има целево субсидиране от Здравното министерство в болници, където се вижда, че натовареността е висока, а понеже лекуват много неосигурени граждани, приходите са ниски и обратно - там, където част от приходите се дават за градинки и тротоари, да се санкционират", категоричен бе директорът на "Света Екатерина".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК