Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Рано или късно Макрон ще се изяви като голям политик

Мария Конакчиева коментира предложенията на френския президент за ренесанс на Европа

11.03.2019 | 20:40 Редактор: Ралица Братанова
Експерт: Рано или късно Макрон ще се изяви като голям политик

Френският президент Еманюел Макрон публикува своя статия с името "За европейско обновление", с поредица идеи как да се извърши възраждане на проекта Европейски съюз. 

Той предложи в ЕС да бъде въведена минимална европейска заплата, която да бъде договаряна чрез колективен договор всяка година и да е съобразена с възможностите на всяка държава членка.

Освен тази идея, Макрон представя още няколко в своя статия, с която се обръща към гражданите на Европейския съюз. В нея той казва, че трябва на изборите гражданите да защитят ЕС от национализма и популизма. 

Пресаташето на Френския институт в София Мария Конакчиева коментира въпросите, които поставят предложенията на Макрон, в студиото на "Денят ON AIR" .  По думите ѝ френският президент се стреми да заеме главна позиция в Европейския съюз.

"Макрон прави смислен дебат. Той е интелигентен, учен, но е без практика като голям политик. Мисля, че се учи в крачка и това е добре. Всички казват, че след три години, когато ще бъде изборът му, Макрон ще бъде перфектен политик", коментира Мария Конакчева.

По думите ѝ идеите на Макрон показват желанието му за свобода на личността, защита на границите на държавите членки и прогрес. Според нея френският президент поставя на главен ред дебата за демокрацията в Европа.

"Рано или късно той ще се изяви като голям политик. Има някои неща, с които той много прибърза и направи много промени - това му доведе жълтите жилетки.  Но вижте, те бяха полезни за цяла Франция. Обичат ги или не, те докараха много социални придобивки", категорична беше Конакчиева пред Bulgaria ON AIR.

Пресаташето на Френския институт в София коментира и предстоящите евроизбори. 

Според Конакчиева Макрон ще се опита да отдели хора от ЕНП и да сформира нов кръг около себе си, в чийто център да бъде самият той. По думите ѝ очакваната загуба на социалистите е светофен феномен.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК