Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Антисемитизмът в България е битов, категоричен е анализаторът Давид Леви

Българската църква е изиграла основна роля за спасяването на евреите у нас

11.03.2019 | 21:08 Редактор: Бойко Димитров
Антисемитизмът в България е битов, категоричен е анализаторът Давид Леви

Антисемитизмът в България е на битово ниво. Това заяви международният анализатор Давид Леви в "Денят ON AIR". По думите му негативното отношение към евреите и имигрантите в цяла Европа нараства със застрашителна сила, но въпреки това у нас тези настроения са доста по-контролирани.

Леви сподели, че антисемитизмът в цяла Европа расте, като една от основните причини за това са имигрантската вълна, която залива континента. 

"За съжаление антисемитизмът в Европа стигна застрашителни нива. Сега ситуацията е доста по-страшна в сравнение с нива на антисемитизма от годините преди Втората световна война. Той се поражда от крайнолевите и десни партии. Много хора го използват с популистки цели. Причината е, че евреите винаги са били удобен враг. Негативните настроения обаче се засилват и това е заради положението в Близкия изток и имигрантите", посочи той.

Даниел Леви коментира и спасяването на българските евреи от преди 76 години, когато правителството отказва да ги предаде на нацистите. Според него тогава основа роля за спасяването на евреите е изиграла Българската православна църква.

"В днешни дни ставаме свидетели на погроми срещу гробища, синагоги. Имаше няколко опита за погроми в София. Целият град е осеян с антисемитски надписи. Българският антисемитизъм е по-различен. Той е битов. Хора по-често използват клишета срещу евреите. Срещу това трябва да се работи чрез образование. Църквата има основна роля в спасяването на българските евреи. Затова и предложихме БПЦ за Нобелова награда за мир, но нещата не се получиха. За съжаление в момента църквата не е на нивото от тогава", завърши Леви.

Очаквайте видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК