Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Глас от ГЕРБ: Машинното гласуване не гарантира честни и прозрачни избори

Предвиждат се обаче варианти за такова провеждане на вота, отбеляза Десислава Атанасова

06.03.2019 | 20:41 Редактор: Василена Василева
Глас от ГЕРБ: Машинното гласуване не гарантира честни и прозрачни избори

С пълно единодушие депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев, наложено по текстове от Изборния кодекс. Това бе поредното заседание, което се проведе в отсъствие на депутатите от БСП, които след приемането на атакувания от държавния глава закон за изменения на ИК, напуснаха парламента. 

Радев върна промените в изборното законодателство за ново обсъждане в парламента на 25 февруари. Според него поправките в отслабват механизмите за осигуряване на честни избори. 

"Тази реакция беше съвсем очаквана. Не само от страна на ГЕРБ и "Обединени патриоти", а и от всички политически партии. Основна причина за това бе, че на по-ранен етап заявихме, че ще внесем промяна в Изборния кодекс и ще работим за връщане на преференциите. Освен това започна и сериозен дебат по отношение на машинното гласуване", коментира в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя уточни, че е предвидено разширяване на възможностите гражданите да гласуват машинно. За управляващите обаче било ясно, че това не е гаранция за честност и прозрачност на вота.

"От 44 европейски държави само в една има частично такова гласуване - Кралство Белгия. Конституционният съд на Германия, например, е забранил използването на машини, тъй като са установили, че резултатите могат да бъдат манипулирани", допълни депутатът от ГЕРБ.

Десислава Атанасова отбеляза още, че с отсъствието си от парламента БСП губели дивиденти. 

"С действията си социалистите не защитават позицията на своите избиратели в пленарната зала. 100 дни преди избори тях ги няма, за да бъдат ярка и силна опозиция", каза тя в студиото на Ганиела Ангелова.

Харесайте ни във Facebook ТУК.