Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

С Русия или със Запада - вечният спор у нас отново е на дневен ред

Историкът проф. Петър Стоянович коментира защо в България все още има "-фили" и "-фоби"

04.03.2019 | 21:16 Редактор: Ивайло Николов
С Русия или със Запада - вечният спор у нас отново е на дневен ред

Докато едни приветстваха посещението на руския премиер Дмитрий Медведев у нас, други се възпротивиха, а това отново показа яростното разделение на русофили и русофоби у нас. Историкът проф. Петър Стоянович коментира в студиото на "Денят ON AIR", че това е факт, но също така трябва да осъзнаем, че няма как България да бъде на страната и на едните, и на другите.

"Нашата история, в която винаги сме били освобождавани или завоювани, което е доста неприятно, винаги имаме една вътрешна опозиция за всичко това, което ни се прави отвън. Оттам са филите и фобите", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Бившият министър на културата допълни още, че е много важно къде се разминават вътрешните разбирания на двата лагера в България днес и че никой не е защитил гледната точка, както и какво точно искаме от Русия.

"Искам да чуя тези, които защитават руската карта, да чуя защо. Те нямат аргументация. Тук не става въпрос за социалистическата идея. Всичко останало, което условно наричаме Запад, този Запад, от една страна ЕС, от друга САЩ - е бил избран от нас за нашето ново политическо семейство", посочи проф. Стоянович.

Историкът каза също, че в западния свят има също много противни черти, които не сме длъжни да приемем и няма лошо да кажем ясно, че не приемаме определени политики и практики от тези страни.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК