Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Психичното здраве у нас се неглижира, категорична е д-р Гълъбова

Директорът на държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски" призова за цялостна реформа в сектора

22.02.2019 | 20:45 Редактор: Ивайло Николов
Психичното здраве у нас се неглижира, категорична е д-р Гълъбова

Правителството одобри допълнителни средства в размер на 30 милиона лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 година, за да се осигури равнопоставен достъп до медицинска помощ на гражданите, посредством общинските и държавни лечебни заведения, включително и тези в труднодостъпни и/или отдалечени райони. За лечебни заведения, оказващи психиатрична помощ се отпускат 2 000 000 лв., разпределени за 12 Центрове за психично здраве и психиатрични отделения към държавни и общински болници.

Д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски" коментира сумата и каза, че тя е крайно недостатъчна.

"Структурата на стационарната психиатрична помощ в България включва 12 държавни психиатрични болници, които имат около 2400 легла, 12 центъра за психично здраве, около 20 отделения към многопрофилните болници и няколко университетски клиники. Това са много на брой лечебни заведения и тези 2 милиона лева ще бъдат май капка в морето. Става дума за заплащане по методиката: преминал болен", поясни д-р Гълъбова пред Bulgaria ON AIR.

От студиото на "Денят ON AIR" тя апелира за цялостна реформа в психиатричната помощ у нас, която да е последователна и във всичко посоки.

По думите ѝ не се знае колко са хората със заболявания и така няма как да се каже колко пари са нужни на системата.

"В някои области има недостиг на психиатрични легла, на други места те остават незаети и не функционират пълноценно", каза още тя.

Д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски", допълни още, че в България и обществото не се разбира, че психичното здраве е дори по-важно от телесното, неглижира се, което пък води и до неглижирането от страна на управляващи.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК