Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Осигуряването не бива да бъде задължително, подчерта д-р Стойчо Кацаров

Трябват контрол и санкции, за да се решат проблемите на здравеопазването, каза доц. Спас Спасков

22.02.2019 | 20:15 Редактор: Иван Берберов
Осигуряването не бива да бъде задължително, подчерта д-р Стойчо Кацаров

Според данните на МВР около 10% от населението в България е с ТЕЛК. Като рекордьори са в Силистра. Това се разбра от министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Как престъпните схеми могат да бъдат прекратени? 

"Тези данни няма как да са верни. Броят на хората с инвалидни пенсии е 450 000. Доста по-малко от 10% от населението. Не се познава системата – това се разбира от такива изказвания. Има много хора, които не са освидетелствани. Най-разумното решение е да се махне цялата система на освидетелстване и НОИ. Това е останала социалистическа кооперация. Постоянно разбираме, че парите ни се управляват зле, че има лош контрол и постоянно има изтичания. Хората най-добре знаят как да харчат парите си", подчерта председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. 

В студиото на "Денят ON AIR" той изтъкна, че  ние сме първата страна в Европа по нива на корупция. "Системата няма как да е изключение. Изводите са грешни. Дефектът е в системата. Най-почтено спрямо хората е да не бъдат задължавани да се осигуряват", категоричен бе той. 

Според бившия директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков основният проблем е пакетът от заболявания, който категоризира болните като инвалиди. 

"Разширяването на този пакет е с популистки цели. Ако пакетът се свие – обществото няма да е доволно. Премахването на НОИ и освидетелстването е невъзможно. Първо ще се реагира срещу това, че се отнемат пари от истински болните. Преди 30 години в Конституцията се написа, че България е социална държава – сега трябва да сърбаме супата", отбеляза доц. Спасков. 

По негови думи отговорът за проблемите в здравеопазването е контрол и санкции. "Ще последва преразглеждане на правилата, по които се работи. С това ще се спрат фалшивите ТЕЛК-ове", посочи той пред Bulgaria ON AIR. 

Харесайте ни във Facebook ТУК