Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Защо Националната стратегия за детето предизвика бурни реакции?

Николай Борисов от ВМРО коментира темата в "Денят ON AIR"

12.02.2019 | 20:32 Редактор: Ралица Братанова
Защо Националната стратегия за детето предизвика бурни реакции?

След като беше публикувана Националната стратегия за детето до 2030 година, от Църквата реагираха остро и призоваха за цялостната ѝ редакция. Коментарите на Светия Синод от своя страна предизвикаха бурни дебати. 

Заместник-областният управител на СО Николай Борисов коментира в "Денят ON AIR", че според Конституцията на Република България отглеждането и възпитанието на децата до тяхното пълнолетие е право и задължение на техните родители, като тази дейност се подпомага от семейството.

"Семейството се споменава за първи път в осмата страница на стратегията. Говори се за държавни институции, гражданско общество, други организации. Къде е семейството - тази градивна единица на българското общество, която толкова години съхрани народа ни?", попита Борисов.

Според него в семейството се губи елементът на възпитание, в който се изгражда уважение към майката и бащата. По-късно това се усеща в образованието, когато децата се отнасят несериозно към учителите си, а след това и към работодателите си.

По думите на зам.-областния управител на СО стратегията е написана твърде неясно, сякаш е правена от различни хора, които не са чели какво е написал този преди тях. Като друг проблем в нея той посочи, че никъде не се споменава за сексуалното посегателство над деца, а данните от 2017 година показват, че в страната ни е имало 450 такива случая.

По думите му друг проблем на стратегията е обезпечаването на кадрите. 

"Има изключително голям дефицит на педагози и социални работници. Една от заплахите пред стратегията е, че секторните политики може да не се реализират в синхрон. На парче могат да се случат евентуално, но няма да се постигнат целите ѝ", обясни Николай Борисов пред Bulgaria ON AIR.

Според него религиозното обучение трябва да намери мястото си в училищата. По думите му е важно децата да познават различните религии, за да опознаят другите, тъй като непознаването ги кара да не се харесват едни други, но това може да се случи едва когато обществото е достатъчно узряло.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК