Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Дипломат: България трябва да се подготви за Brexit и да защити сънародниците ни

Коментар на бившия зам.-външен министър Милен Керемедчиев

12.02.2019 | 20:56 Редактор: Ивайло Николов
Дипломат: България трябва да се подготви за Brexit и да защити сънародниците ни

Британският парламент няма да гласува тази седмица ревизирано споразумение за Brexit. Причината за решението е, че премиерът Тереза Мей поиска още време, за да договори необходимите промени, които да гарантират подкрепата на парламента за сделката с Европейския съюз. На 26 февруари тя ще уведоми депутатите за евентуални промени в сегашната ситуация. Според анализатори, дори Мей да успее да получи одобрение от депутатите за споразумение, може да се наложи Великобритания да поиска удължаване на преговорния период за Brexit, за да бъде прието необходимото законодателство. 

Бившият заместник-външен министър на България Милен Керемедчиев коментира темата в студиото на "Денят ON AIR" и заяви категорично, че страната ни трябва също като останалите членки на Европейския съюз да се подготви за този момент.

По думите му българското посолство във Великобритания ще бъде изключително натоварено и по всяка вероятност ще се наложи да се изпрати допълнителен персонал, защото от наша страна най-важното е да осигурим защита на българските граждани там.

"Ние още не знаем от какво ще трябва да ги защитим, защото не знаем какво ще им се случи. Ако има сделка, има две години транзитен период. Без сделка никой не може да защити никой, тъй като на 30 март Великобритания става абсолютно външна страна за ЕС, с външни граници, с визи, без полети", подчерта Милен Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

Той обаче изрази увереност, че напускането на Великобритания ще бъде със сделка. Според него не трябва ЕС да прави повече отстъпки на Тереза Мей, защото това ще е лош знак и за други страни, които биха поискали също да напуснат общността.

"Изострянето на отношенията достига своя апогей, но тук говорим за застрашеност на цялото Обединено кралство", категоричен е той.

Керемедчиев подчерта, че вече Шотландия заговори за самостоятелност, което може да доведе до още проблеми и трудности при разрешаването на този казус.

Гледайте видео с целия разговор.
Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК