Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Срещата между Борисов и Заев - доказателство за добрите отношения между България и Македония

Коментар на политическите анализатори Мирослав Ризински и Илия Лазаров

05.02.2019 | 21:00 Редактор: Василена Василева
Срещата между Борисов и Заев - доказателство за добрите отношения между България и Македония

След срещата между премиера Борисов и македонския му колега Зоран Заев в МС вчера стана ясно, че България и Македония ще работят за нулеви ставки и отпадане на митата между двете страни.

"Това е една от поредицата срещи, които доказват, че отношенията с югозападната ни съседка вървят в положителна посока", категоричен бе в студиото на "Денят ОN AIR" зам.-председателят на Българския културен клуб в Скопие Мирослав Ризински.

Визитата на Зоран Заев бе по повод 147-годишнината от рождението на Гоце Делчев. 

Митата между България и Македония са от 5% до 35%, докато със Сърбия са нулеви. Според македонския премиер, ако ставките се отворят, то ще нарасне и търговията между двете страни. След подписването на договора за приятелството през 2017 година тя скочила със 7%, а през 2018 вече ръстът достигнал 10%.

"Има голям интерес на чуждестранни инвеститори да инвестират през България в Македония. А едно от препядствията пред това са именно тези мита", отбеляза още Мирослав Ризински.

Пред Bulgaria ON AIR политическият анализатор Илия Лазаров допълни, че годините около и преди приемането на една държава в НАТО и ЕС са най-важните за икономическия ѝ подем.

"Приемането в НАТО на практика създава гаранция за инвеститорите, че вложените от тях средства няма да пропаднат заради някакъв вид турболенции", подчерта той.

Вижте видеото с целия разговор!

Харесайте страницата ни във Facebook TУК.