Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Все повече политици се държат като прокурори, твърди социален антрополог

Най-разрушителните човешки страсти се мобилизират за целите на политическата битка, посочи Харалан Александров

30.01.2019 | 20:39 Редактор: Тодор Петров
Все повече политици се държат като прокурори, твърди социален антрополог

"Границата между политика и корупционни скандали е силно размита. Това е проблем на цялостната ситуация в българското общество. Все повече виждаме политици, които се държат като прокурори. Всичко това ще доведе до напускане на територията на здравия разум", посочи социалният антрополог Харалан Александров пред Bulgaria ON AIR.

Коментарът му идва след днешното обвинение в корупция, което Елена Йончева отправи към министъра на културата. Депутатът от БСП показа запис, с който твърди, че Боил Банов е ощетил държавата със 700 хиляди лева по проекта за Ларгото в София, докато е бил заместник-министър на Вежди Рашидов. От ГЕРБ отхвърлиха обвинението и го определиха като фалшива новина.

Нарушена е границата между журналистика и политика, отбеляза Александров и прогнозира, че ще наблюдаваме все повече скандали, тъй като те давали конкурентно предимство на БСП. Според него БСП води целенасочена и успешна стратегия да вкара ГЕРБ "в територията на разрушителното". 

"ГЕРБ никога не са били силни в пиара. Колкото повече битката е пропагандна, толкова повече точки печели БСП", каза социалният антрополог в "Денят ON AIR".

Александров смята, че държавният глава Румен Радев успява да се позиционира като сериозна алтернатива на управлението, напускайки ролята на президента като обединител.

"Да бъдеш обединител в тази ситуация е изключително трудно, защото различните групи говорят различни езици. Най-разрушителните човешки страсти се мобилизират за целите на политическата битка. Разполагаме с много експерти по омразата, ненавистта и насъскването", каза още Александров.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК