Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Глас от БСП: Промените в Наказателния кодекс ще предизвикат хаос

Вместо да сътворим законодателен шедьовър, сътворихме законодателна дупка, категоричен е депутатът Тодор Байчев

17.01.2019 | 20:19 Редактор: Велислав Филипов
Глас от БСП: Промените в Наказателния кодекс ще предизвикат хаос

Парламентът отхвърли ветото на президента върху текстове от промените в Наказателния кодекс. Президентът искаше отпадане на текстовете, с които се дава възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването за задържане на конкретно лице. 

Това се допуска, когато е налице неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на други лица или когато е наложително предприемането на действия от разследващите органи, чието възпрепятстване би затруднило сериозно наказателното производство.

Уведомяването за задържане на непълнолетен може да се отложи до 24 часа.

Според депутата от БСП Тодор Байчев промените в Наказателния кодекс ще предизвикат хаос в сектора и в най-скоро ще се стигне до промяна на текстовете.

"Вместо да сътворим законодателен шедьовър, сътворихме законодателна дупка, която след няколко месеца ще започнем да поправяме. Пак приемаме закони, които не са синхронизирани с останалото законодателство. Никой не се вслуша в критиките на опозицията и ветото на президента", обясни Байчев в "Денят ON AIR". 

По думите му след промените ще има членове в Наказателния кодекс, които си противоречат. 

"Ще се видят минусите, когато много хора изгорят и се започнат жалбите. Всяка година все повече хора съдят България в Страсбург - защо ли става така, заради такива подобни неща. Ще се стигне и до превишаване на правата", категоричен е депутатът пред Bulgaria ON AIR.