Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Глас от БСП: Решението за нов тип боен самолет ще има своите последици

Офертата за F-16 възлиза на над 500 млн. лева над зададения таван, отбеляза Славчо Велков

16.01.2019 | 20:33 Редактор: Василена Василева
Глас от БСП: Решението за нов тип боен самолет ще има своите последици

След бурни дебати парламентът одобри Министерският съвет да подготви международен договор и да проведе преговори с правителството на Съединените щати за придобиване на нов тип боен самолет F-16V Block 70.

Проекторешението бе прието с гласовете на 130 народни представители, 84 бяха "против" и нито един "въздържал се". 94 народни представители от ГЕРБ подкрепиха предложението, 66 народни представители от БСП гласуваха "против". 

"Не бих се наел на обсъждам качествата на F-16. Днес в НС станахме свидетели на яростна лобистка атака със споменаването на новите бойни самолети, че започнах да си мисля дали това не е някакъв "коктейл", коментира в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от БСП Славчо Велков.

Той бе категоричен, че опозицията не е недоволна от избора на нов тип изтребител, а е гласувала против предложението за промяна на задължителните условия, приети на 8 юни 2018 г.

Днес БСП обвини управляващите, че разиграват парламента и всъщност искат празен чек за изтребителите. 

"Искахме просто да бъде направен избор, който в най-голяма степен да отговаря на нуждите на Българската армия", отбеляза още гостът на Ганиела Ангелова.

Пред Bulgaria ON AIR Славчо Велков заяви, че днешното решение ще доведе до последващи действия и изрази съмнение, че страната ни ще успее да се вложи в поставената финансова рамка.

"В момента офертата на рекламирания изтребител възлиза на над 500 млн. лева над зададения таван от 1,5 млрд. лева. Това е и отклоняване от интересите на българите", допълни той.

Вижте повече във видеото!