Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Енергийни експерти: Спекулира се с цените на промишления и битов ток

Темата коментират Васил Начев и проф. Атанас Тасев

15.01.2019 | 20:26 Редактор: Велислав Филипов
Енергийни експерти: Спекулира се с цените на промишления и битов ток

Започват проверки на трите електроразпределителни дружества в България. Екипи на КЕВР и Министерство на енергетиката ще проверяват дали дружествата доставят качествен ток, както и дали фактурираните количества отговарят на потреблението на електроенергия. 

Заради извънредното търсене цената в определени дни през изминалата седмица скачаше с до 300%, което принуди част от тежката индустрия временно да ограничи производството. Държавните електроцентрали ще осигурят допълнителни количества ток на борсата. 

Енергийният експерт Васил Начев е категоричен, че до 1 юли 2019 година няма как да има ръст на тока и парното за бита, така че хората трябва да са спокойни.

"Нормално е сметките да набъбнат нагоре, когато е по-студено. При тока не би трябвало да има увеличения, тъй като регулаторът не е подал искане за поскъпване. Сметките за парно също не трябва да скочат. Ако има промяна в сметките, то е само и единствено спрямо потреблението", обясни Начев в "Денят ON AIR".

Той коментира рекордното поскъпване на промишления ток.

"Някой се опитва да клати лодката. Този човек много добре знае, че тя е много нестабилна. Всички проблеми бяха проспани от енергийния министър и от КЕВР. Мисля си обаче, че се преекспонираха нещата" допълни експертът.

Проф. Атанас Тасев също е на мнение, че от потреблението ще зависят сметките за ток и парно за месец декември.

"Тази година я посрещнахме без да се променят цените за парно и ток. При всеки по-нисък градус с около 3-4% се увеличава потреблението на ток. Около 14-15% средно от предходната година сметките ще са по-високи", каза проф. Тасев пред Bulgaria ON AIR.

Той представи данни, според които цените на промишления и битов ток в Германия са два пъти по-високи отколкото у нас.