Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Дипломат: Великобритания върви по спиралата на самоунищожаването

Мей не обясни на англичаните, че не може да има Brexit от утре, посочи Милен Керемедчиев

15.01.2019 | 21:08 Редактор: Тодор Петров
Дипломат: Великобритания върви по спиралата на самоунищожаването

"Великобритания върви по спиралата на самоунищожаването като държавата. Нищо чудно да има референдум в Шотландия за отделяне от Великобритания. Кутията на Пандора е отворена", заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

Изказването му дойде минути преди ключовия вот в британският парламент по договора за напускане на Европейския съюз. Керемедчиев прогнозира, че ще има до 200 гласа против споразумението, което ще бъде много по-голям удар, отколкото Тереза Мей е очаквала.

"Ще има поредица от гласувания. Възможностите не са много и не са позитивни. Парламентът се опитва да измъкне от ръцете на г-жа Мей крайното решение. Парламентът не подкрепя Brexit без сделка", обясни той. 

Според Керемедчиев отлагането на крайното решение с още 6 месеца ще доведе до още по-голям хаос на Острова, който ще засегне и ЕС, тъй като ще влезем в изборите за Европейски парламент.

"Най-голямата опозиция на Мей идва от привържениците на твърдия Brexit - тези, които са най-излъгани. Мей не обясни на англичаните, че не може да има Brexit от утре. Великобритания няма да се отдели от ЕС на 30 март", подчерта гостът в предаването "Денят ON AIR".

Бившият зам.-министър на външните работи не очаква да се стигне до Brexit без споразумение, тъй като според него британските депутати са разбрали, че това ще е самоубийствено за икономиката.

Керемедчиев отбеляза, че в момента европейските лидери са вторачени в собствените си проблеми. А по думите му Тръмп е много сериозен антисистемен играч, който презира ЕС в този му вид. Въпреки това Керемедчиев го определи като необходимото зло за света.

Вижте видеото с целия разговор.