Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

ЦЕРН крачка напред към ускорител за борба срещу онкозаболяванията

За проекта разказва професор Леандър Литов

14.01.2019 | 20:54 Редактор: Ралица Братанова
ЦЕРН крачка напред към ускорител за борба срещу онкозаболяванията

"Имаме няколко добри новини. В момента се опитваме да реализираме проекта като международен, в който ще участват страни от региона - бившите югославски републики, Албания, Гърция е наблюдател за момента, очаква се като наблюдатели да се включат Швейцария и Германия. Работим доста активно по реализацията му. Вече получихме първите средства за подготовка на т.нар. концептуален дизайн", заяви в студиото на "Денят ON AIR" проф. Леандър Литов.

По неговите думи такива големи проекти имат няколко етапа. Първият етап е идейният проект да бъде направен, след това се прави технически проект - детайлен проект на ифраструктурата.Третият е изграждането на самата инфраструктура и след това въвеждане на нейната експлоатация.

По думите му всичко това би могло да отнеме около 7-9 години, а цената на този център ще е между 200 и 300 милиона евро. 

"Ако успеем да го реализираме, ще бъде уникален център за Европа. Той ще бъде научен. Идеята е за страните, които участват в този проект, да намалим цената за третиране на пациенти", обясни Литов пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че проектът има институциалната подкрепа както от правителството, така и от президента.

Вижте повече във видеото!