Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Каракачанов дължи извинение на ромите, категорични са експерти

Коментар на политолога Страхил Делийски и социолога Юлий Павлов

14.01.2019 | 20:10 Редактор: Василена Василева
Каракачанов дължи извинение на ромите, категорични са експерти

Над 200 роми се събраха на протест пред сградата на Министерския съвет с искане за оставката на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов. Недоволството им бе провокирано от започналото събаряне на ромската махала в пловдивското село Войводиново и коментарът на Каракачанов, че "циганите са станали изглючително нагли". Демонстрантите обвиняват вицепремиера, че всявал етническа омраза.

"Едва ли ще се стигне до оставка. Въпреки това обаче Красимир Каракачанов дължи извинение на ромите, защото когато говориш непремерено, след това трябва да си понесеш отговорността. Не бе правилно oт негова страна да поставя всички цигани под общ знаменател", коментира в студиото на "Денят ON AIR" социологът Юлий Павлов.

Според него 90% от ромите в България всъщност са нормални хора, а не престъпници, включително и във Войводиново. 

"Очевидно с тях има проблем. Това, което е по-тревожно обаче е, начинът по който обществото и политическият елит в страната формулират този проблем. В политиката е много важно как ще дефинираш реалността. И ми се струва, че има солиден дефицит в смислено отговаряне, анализ и задълбочено разбиране на затрудненията с ромската общност у нас", допълни политологът Страхил Делийски.

Пред Bulgaria ON AIR той отбеляза, че е много вероятно протестът на ромите да предизвика масова подкрепа за вицепремиера Красимир Каракачанов. Това обаче, според него, би било доказателство, че има нещо сбъркано в начина, по който осмисляме проблема.

Избликът на предизборно етническо напрежение започна с побоя, който двама братя от ромски произход нанесоха на военнослужещ в центъра на Войводиново на Йордановден. 

Вижте повече във видеото!