Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

В българската енергетика цъка ядрена бомба, предупреди социалист

БСП има дългосрочна визия за развитието на сектор "Енергетика", заяви Явор Божанков

11.01.2019 | 21:03 Редактор: Тодор Петров
В българската енергетика цъка ядрена бомба, предупреди социалист

"Новият политически сезон тръгва с големи трудности за България, които не са резултат от някаква случайност. Бяха отлагани много във времето и стават неотложни", заяви депутатът от БСП Явор Божанков, акцентирайки върху проблемите в енергетиката и скокът в цените на тока, газта и водата.

Социалистът посочи, че индустриалците в България говорят за големи и системни проблеми в сектор "Енергетика". 

"В нашата енергетика цъка ядрена бомба и тя рано или късно ще гръмне. Първите, които ще усетят това поскъпване, са големите индустриални консуматори. Те нямат друг изход освен да увеличат всички други цени. Това ще направи българския едър бизнес неконкурентен. Населението ще усети увеличението на цените", обясни Божанков в "Денят ON AIR".

Пред Bulgaria ON AIR народният представител от БСП не спести критиките си по адрес на ГЕРБ.

"Ако считат, че те не са винови и няма какво да направят, най-доброто е да си ходят. БСП има дългосрочна визия за развитието на сектор "Енергетика" и експертния потенциал да я приложи", подчерта Божанков.

Според него държавният регулатор трябва да влезе в ролята си и реално да определи цената на тока, газта и водата. От БСП считат, че тя е необосновано завишена.

Божанков бе категоричен, че не изглежда по силите на правителството да реализира проекта "АЕЦ Белене". 

"Моля се ГЕРБ да не правят ядрена централа, виждайки как правят всичко друго в България", настоя депутатът от БСП.

Социалистът отново подчерта, че БСП държи машинното гласуване да влезе в сила. Божанков защити тезата, че чрез промени в Изборния кодекс левицата иска да гарантира прозрачен и честен вот за българските граждани.

Вижте видеото с целия разговор.