Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Промените в Закона за горивата - удар по малкия и среден бизнес в сектора

Протест на "жълти жилетки" се подготвя и у нас

09.01.2019 | 20:34 Редактор: Василена Василева
Промените в Закона за горивата - удар по малкия и среден бизнес в сектора

Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива готвят протест на "жълтите жилетки". Планират се демонстрации във всички големи градове, както и затваряне на няколко граници.

Недоволството им е провокирано от законови промени, според които трябва да имат капитал от 1 милион лева и гаранция от 500 000 лева, за да се регистрират и да влязат в пазара на петрол.

"Има сериозен паралел между френските и българските "жълти жилетки". Във Франция увеличението на цените на горивата беше мотивирано с грижата за околната среда. В България обаче сме напът да станем свидетели на ръст, за да има повече "лапачка" за големите монопполисти", коментира в студиото на "Денят ON AIR" адвокатът и общественик Емил Георгиев.

По думите му така ще бъде нанесен сериозен удар по малкия и среден бизнес в сектора.

"Важно е да стане ясно какви са целите на протестите. У нас за пореден път наблюдаваме някаква форма на организация на протест от група по интереси - т.нар. малки търговци на горива", допълни политологът Георги Киряков.

Според него при тях винаги е имало съмнения за качеството на продаваното гориво, както и за начина, по който го вкарват в България.

"Проверките, които държавата прави не стигат никога до никъде. Най-често се затваря една бензиностанция, а останалите остават да работят. Или пък въпреки наложените санкции, тези некачествени горива продължават да се продават", отсече още Георги Киряков пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!