Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

България през 2018 г.? Фрапираща бедност, заяви зам.-председателят на АБВ

53% от работещите хора в България взимат чисто 450 лева, заяви Любомира Ганчева

26.12.2018 | 20:40 Редактор: Тодор Петров
България през 2018 г.? Фрапираща бедност, заяви зам.-председателят на АБВ

Думата, която описва България за 2018 г. е бедност - фрапираща бедност. Това заяви зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

Тя акцентира върху данни на Евростат, според които 40% от хората у нас (2,7 млн. души) са бедни. Ганчева настоя, че минималната работна заплата се доближава до линията на бедността, а минималната пенсия за догодина е под линията на бедността.

"Пенсионерите усещат трайна и задушаваща бедност", отбеляза Габчева и добави, че по данни на Еврокомисията 30% от българите не могат да се отопляват.

Според зам.-председателя на АБВ една от основните мерки при решаването на проблема с бедността е промяна на данъчната система - по-специално въвеждане на необлагаем минимум поне до размера на минималната работна заплата. 

"53% от работещите хора в България взимат чисто 450 лева", заяви Любомира Ганчева в студиото на Ганиела Ангелова.

По думите ѝ е крайно време да се предприемат мерки в областта на данъчната и демографската политика, ако искаме да оцелеем като държава.

Ганчева подчерта, че не е правено преизчисляване на пенсиите от 10 години и с разочарование обяви: В парламента нито една от политически партии не излезе и не каза "Да, трябва да се борим с бедността".

Тя бе категорична, че липсва доверието в държавността и в работата на институциите.

"Сега е моменттъ хората да повярват, че има нужда от политически партии, които ще променят статуквото", обобщи Любомира Ганчева.

Вижте видеото с целия разговор.